Wszechnica Żywieniowa Mniej soli - korzystnie dla zdrowia

Traditional glass salt cellar and spilled salt on a wood background
** Note: Shallow depth of field
Jak wynika z doniesień I Narodowego Kongresu Żywieniowego (styczeń 2016 r.), spożycie soli kuchennej w Polsce nadal jest za wysokie. Ponad dwukrotnie przekracza ilość zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), wynoszącą najwyżej 5 g dziennie (ze wszystkich źródeł).

Wszechnica Żywieniowa Mniej soli – korzystnie dla zdrowia

Miejsce:

ul. Nowoursynowska 159 C   Zobacz mapę

Start:

20/04/2016 - 17:30

Mniej soli – korzystnie dla zdrowia

 

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 20 kwietnia 2016 r.

 dr n. med. Wioleta Respondek

(Szpital Bielański)

dr inż. Anna Wojtasik

(Instytut Żywności i Żywienia)

20 kwietnia 2016 r. (środa)
godz. 17.30

WSTĘP WOLNY

ul. Nowoursynowska 159 C,

Warszawa Budynek nr 32 (zielony) Aula II

Jak wynika z doniesień I Narodowego Kongresu Żywieniowego (styczeń 2016 r.), spożycie soli kuchennej w Polsce nadal jest za wysokie. Ponad dwukrotnie przekracza ilość zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), wynoszącą najwyżej 5 g dziennie (ze wszystkich źródeł).

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, jako dodatek do produktów i potraw stała się dla współczesnego człowieka głównym źródłem sodu, przez co jego spożycie jest niepokojąco duże. To właśnie do tego pierwiastka sprowadza się problem nadużywania soli.

Sód, jak każdy inny składnik odżywczy, potrzebny jest człowiekowi w określonych ilościach, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powszechnie obserwowane nadmierne spożycie sodu może prowadzić do zaburzeń zdrowotnych, w opinii społecznej do nadciśnienia tętniczego. Tymczasem groźnych skutków może być więcej, o czym świadczą liczne badania naukowe.

Z powyższych względów podejmujemy ten temat. Chcemy ostrzec przed nadmiernym spożyciem sodu wraz z solą, a jednocześnie podać praktyczne rozwiązania tego problemu. Zadanie to powierzyliśmy ekspertom – lekarzowi i żywieniowcowi – którzy w swojej pracy naukowej zajmują się tym zagadnieniem. Na wykładzie omówią następujące zagadnienia:

  1. Rola sodu w organizmie człowieka.
  2. Skutki nadmiernego spożycia sodu – rozwój takich schorzeń, jak: nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, rak żołądka, kamica nerkowa, osteoporoza oraz otyłość.
  3. Zapotrzebowanie na sód i jego spożycie przez wybrane grupy populacyjne.
  4. Sól jako główne źródło sodu w polskiej diecie

 – zastosowanie soli w produkcji żywności i przyrządzaniu potraw,

 – zawartość sodu w produktach i potrawach,

 – informacja o zawartości sodu lub soli na opakowaniach,

– udział wybranych grup żywności oraz posiłków w spożyciu soli.

  1. Inne źródła sodu, czyli sód w przyprawach i dodatkach do żywności.
  2. Sposoby ograniczania spożycia soli – praktyczne wskazówki dla konsumentów.

facebook